11 marca 2012

Ciasteczka kawowe

Delikatne, kruche ciasteczka z kawą. Bardzo łatwe do zrobienia, doskonale nadają się do zabawy z dziećmi w kuchni.

składniki:
10 dag miękkiego masła
5 dag cukru pudru (2/5 szklanki)
1-1,5 szklanki mąki (pszennej lub jakiejś bezglutenowej, np. gryczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
● 3-4 łyżki wody




sposób przygotowania:
1. Rozpuścić kawę w ciepłej wodzie, ostudzić.
2. Utrzeć masło z cukrem, dodać kawę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie, można dosypać trochę mąki.
3. Wyciskać ciasteczka szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można też nakładać łyżeczką lub formować dłońmi).
4. Piec w temperaturze ok. 190°C. W moim piekarniku pieką się pół godziny, ale normalnie powinno im wystarczyć 10-15 minut. Trzeba uważać, żeby nie przepiec, bo zrobią się gorzkawe – kawa nie lubi być za długo pieczona. ;)

4 komentarze:

  1. Fajnie, że bez jaj, właśnei zbieram bezjajeczne przepisy dla alergika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie jajek brakło, do sklepu nie chciało się iść, więc poszukałam przepisów bez nich. Zerknij też na herbatniki w słoniki w poprzednim poście. :)

      Usuń
  2. Wyglądają na proste do zrobienia. Myślę, że się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta.
Proszę o nieskładanie mi życzeń świątecznych, bo świąt nie obchodzę, a inne uwagi najlepiej kierować na podanego maila, pocztę sprawdzam każdego dnia. Dziękuję! :)