11 marca 2012

Ciasteczka kawowe

Delikatne, kruche ciasteczka z kawą. Bardzo łatwe do zrobienia, doskonale nadają się do zabawy z dziećmi w kuchni.

składniki:
20 dag miękkiego masła
2/3 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki (1,5 ryżowej i 0,5 kokosowej)
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
● 2-3 łyżki wody

sposób przygotowania:
1. Rozpuścić kawę w ciepłej wodzie, ostudzić.
2. Utrzeć masło z cukrem, dodać kawę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie, można dosypać trochę mąki.
3. Wyciskać ciasteczka szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można też nakładać łyżeczką lub formować dłońmi).
4. Piec w temperaturze ok. 190°C 10-15 minut. Trzeba uważać, żeby nie przepiec, bo zrobią się gorzkawe – kawa nie lubi być za długo pieczona. ;)

4 komentarze:

  1. Fajnie, że bez jaj, właśnei zbieram bezjajeczne przepisy dla alergika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie jajek brakło, do sklepu nie chciało się iść, więc poszukałam przepisów bez nich. Zerknij też na herbatniki w słoniki w poprzednim poście. :)

      Usuń
  2. Wyglądają na proste do zrobienia. Myślę, że się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)