Dzisiaj proponuję zwykłe, proste herbatniki, w smaku podobne do petit beurre. Robi się je bardzo łatwo, a ciasto wychodzi plastyczne, dzięki czemu dobrze poddaje się wałkowaniu. Wspólne przygotowanie domowych herbatników to świetna zabawa dla rodziców i dzieci.
składniki:
● 4 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 3,5-4 szklanki mąki ryżowej lub gryczanej (albo obu pomieszanych), 1 szklanka mąki kukurydzianej i 4 łyżeczki mielonego siemienia)
● 2 szklanki mąki ziemniaczanej
● 25 dag masła
● szklanka mleka
● szklanka cukru
● łyżeczka sody
● cukier waniliowy
sposób przygotowania:
1. Wymieszać oba rodzaje mąki, dodać masło, posiekać.
2. Do mleka wsypać cukier, cukier waniliowy, wymieszać do rozpuszczenia, dosypać sodę.
3. Połączyć składniki, wyrobić gładkie ciasto.
4. Wałkować na grubość 3-5 mm (według upodobań), wycinać ciasteczka foremkami. Wersja bezglutenowa wałkuje się ciężko, bo jest bardziej krucha, ale na pewno się da.
Fajne te ciasteczkowe słoniki. Do gorącej herbaty nic więcej nie trzeba jak kilka pysznych herbatników :)
OdpowiedzUsuńWitaj Nutinko. :-) A nie widziałam, co jutro upiec! Dzięki. Jola
OdpowiedzUsuńJa takie zwykłe ciasteczka najbardziej lubię :)Tylko z czekoladą bym je zrobiła, mmmmm... Ale po Wielkim Poście, teraz nie jem słodyczy :(
OdpowiedzUsuńNutinko, takich wlasnie szukalam, do wycinania, ale nie piernikow. Jakis czas temuu kupilam foremki wielkanocne i zamierzam ich uzyc. Dzisiaj prawdopodobnie. Dzieki za przepis! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba. A może to uroda słoników zadziałała? :D
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z czekoladą, chociaż sama za nią nie przepadam, ale znajome dzieci (i mężowie) lubią. :)