Zamiast chipsów, popcornu czy innej takiej niezbyt zdrowej przegryzki można szybko i łatwo zrobić talarki z cukinii. Z zewnątrz chrupiące, w środku soczyste są doskonałą, lekką przekąską.
● młoda cukinia
● mąka do obtoczenia
● olej do smażenia
● sól lub ulubione zioła, np. czubryca
sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć, w razie potrzeby obrać, pokroić na plastry grubości około pół centymetra, obtoczyć w mące.
2. Smażyć krótko na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po przewróceniu na drugą stronę posolić odrobinę albo posypać ziołami.
Podawać jako samodzielną przegryzkę albo jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!
Kocham cukinie w kazdej postaci! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne przepisy ! Dzieki za podzielenie sie z nami,
OdpowiedzUsuńGrzybek i Rogaliki wodne wyladowaly w spisie moich ulubionych przepisow! Tez je pamietam z dziecinstwa...
Moc pozdrowien z Florydy!