12 lutego 2012

Sezamowe ciasteczka szczęścia

Pierwotny przepis na te ciasteczka podany był kiedyś na Mniamie przez AgusięH. W wersji nieco zmienionej (już nie umiem bez dopasowywania) wszedł na stałe do domowego kanonu ciasteczkowego. Uwielbiam ten smak.

składniki:
● 20 dag miękkiego masła
● 1 szklanka białego cukru
● 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (trzcinowego lub zwykłego karmelizowanego)
● cukier waniliowy
● 2 jajka
● 2 i 1/2 szklanki mąki
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 1/2 łyżeczki soli
● 1/2 łyżeczki cynamonu
● 1 szklanka uprażonego na suchej patelni sezamu (ew. jeszcze 1/2 szklanki do obtoczenia)

sposób przygotowania:
1. Utrzeć masło z całym cukrem, dodać jajka.
2. Wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem, dodać do ciasta, dobrze utrzeć. Wymieszać sezam z ciastem. Schłodzić ciasto w lodówce.
3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczać i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można kuleczki dodatkowo obtoczyć w sezamie, ale nie jest to konieczne.)
4. Piec kilkanaście minut w 200 stopniach, aż będą lekko złote (uważać, żeby się nie przepiekły).

Smacznego!


[szklanka to 250 ml, masło zawsze extra, natomiast mąka, jeśli nie zaznaczyłam inaczej, to szymanowska typ 480]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta.
Proszę o nieskładanie mi życzeń świątecznych, bo świąt nie obchodzę, a inne uwagi najlepiej kierować na podanego maila, pocztę sprawdzam każdego dnia. Dziękuję! :)