Bardzo proste, bardzo pikantne, bardzo dobre. Doskonałe same albo do zup kremowych, wina, piwa czy czerwonego barszczu.
składniki:
● 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
● 3/4 łyżeczki soli
● 2 żółtka
● 6-7 dag masła
● 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) lub jogurtu naturalnego
● odrobina białka
● 5-10 dag startego żółtego sera
● mielona słodka papryka
● mielony pieprz czarny
sposób przygotowania:
1. Wymieszać mąkę z solą, posiekać z masłem i żółtkami, szybko wyrobić dodając po trochu śmietanę (czasem wystarczy 1 łyżka). Ciasto jest dosyć twarde i może ciężko się wyrabiać. W razie potrzeby schłodzić.
2. Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm, wyciąć raczej spore ciasteczka o dowolnych kształtach, przełożyć na papier do pieczenia. Posmarować ciasteczka białkiem, posypać obficie serem i przyprawami.
3. Piec w temperaturze 180°C około 20-30 minut.
Smacznego!
[szklanka to 250 ml, masło zawsze extra, natomiast mąka, jeśli nie zaznaczyłam inaczej, to szymanowska typ 480]
O Boże, Nutinko, czy wcześniej też tu było to zdjęcie na głównej stronie? Jest absolutnie cudowne, wspaniałe.
OdpowiedzUsuńMuszę od Ciebie ukraść trochę przepisów tak poza tym. :-)))
Natii
Zdjęcie na głównej u góry zmienia się co jakiś czas. Teraz jest zimowy zachód słońca - widok z mojego okna.
UsuńPrzepisów bierz, ile chcesz. Będzie ich więcej, bo znowu częściej siedzę w kuchni. :)
To MUSI być pyszne! Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń