Zdrowe, delikatne ciasteczka z makiem, lekko słodkie dzięki obecności miodu. Polubiłam je od pierwszego pieczenia. :)
składniki:
● 40 dag mąki
● 15 dag masła
● 1/2 szklanki suchego maku
● 4 łyżki miodu
● 2 łyżeczki cukru waniliowego
● 1 łyżeczka sody oczyszczonej
● 1 łyżka mleka lub śmietany
● 1 jajko
● 2 żółtka
sposób przygotowania:
1. Masło posiekać z mąką. Wymieszać z makiem, miodem, cukrem waniliowym i sodą rozpuszczoną w mleku. Dodać jajko i żółtka, wyrobić.
2. Odstawić do lodówki nawet na kilka godzin.
3. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm, wycinać ciasteczka foremkami, układać na papierze do pieczenia.
4. Piec w 180°C kilkanaście minut.
5. Można polukrować, jeśli ktoś woli słodsze.
Smacznego!
Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować!
dziękuję za przepis i pozdrawiam ;)