17 grudnia 2012

Ciasteczka makowe

Zdrowe, delikatne ciasteczka z makiem, lekko słodkie dzięki obecności miodu. Polubiłam je od pierwszego pieczenia. :)

składniki:
40 dag mąki
15 dag masła
1/2 szklanki suchego maku
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka mleka lub śmietany
1 jajko
2 żółtka

sposób przygotowania:
1. Masło posiekać z mąką. Wymieszać z makiem, miodem, cukrem waniliowym i sodą rozpuszczoną w mleku. Dodać jajko i żółtka, wyrobić.
2. Odstawić do lodówki nawet na kilka godzin.
3. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm, wycinać ciasteczka foremkami, układać na papierze do pieczenia.
4. Piec w 180°C kilkanaście minut.
5. Można polukrować, jeśli ktoś woli słodsze.

 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Smakowicie wyglądają :)
    Muszę wypróbować!
    dziękuję za przepis i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta.
Proszę o nieskładanie mi życzeń świątecznych, bo świąt nie obchodzę, a inne uwagi najlepiej kierować na podanego maila, pocztę sprawdzam każdego dnia. Dziękuję! :)