18 grudnia 2012

Chleb z kminkiem

Chleb dla każdego ciasto wystarczy wymieszać łyżką albo mikserem. Najlepszy z kminkiem, ale można go robić z dowolnymi ziołami.

składniki:
25 dag mąki pszennej
1-1,5 łyżeczki soli (ostatnio mam wrażenie, że sól jest mniej słona)
1 łyżka kminku
2 łyżki płatków owsianych
2,5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wody

sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z solą, płatkami i kminkiem. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać letnią wodą, wymieszać delikatnie. Odstawić do wyrośnięcia drożdży.
2. Wymieszać ciasto łyżką lub mikserem, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
3. Ponownie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
4. Po wyrośnięciu piec w temperaturze 200°C ok. godziny.

Z tych składników wychodzi mały chlebek, dlatego zwykle robię z podwójnej porcji. Można oczywiście zrobić chleb tylko z ziołami, nie każdy przecież lubi kminek. Jest równie dobry, chociaż smakuje inaczej. Smacznego! :)

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)