Chleb dla każdego – ciasto wystarczy wymieszać łyżką albo mikserem. Najlepszy z kminkiem, ale można go robić z dowolnymi ziołami.
● 1-1,5 łyżeczki soli (ostatnio mam wrażenie, że sól jest mniej słona)
sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z solą, płatkami i kminkiem. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać letnią wodą, wymieszać delikatnie. Odstawić do wyrośnięcia drożdży.
2. Wymieszać ciasto łyżką lub mikserem, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
3. Ponownie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
4. Po wyrośnięciu piec w temperaturze 200°C ok. godziny.
Z tych składników wychodzi mały chlebek, dlatego zwykle robię z podwójnej porcji. Można oczywiście zrobić chleb tylko z ziołami, nie każdy przecież lubi kminek. Jest równie dobry, chociaż smakuje inaczej. Smacznego! :)
● 25 dag mąki pszennej
● 1 łyżka kminku
● 2 łyżki płatków owsianych
● 2,5 dag drożdży
● 1 łyżeczka cukru
● 1 szklanka wody
sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z solą, płatkami i kminkiem. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać letnią wodą, wymieszać delikatnie. Odstawić do wyrośnięcia drożdży.
2. Wymieszać ciasto łyżką lub mikserem, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
3. Ponownie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
4. Po wyrośnięciu piec w temperaturze 200°C ok. godziny.
Z tych składników wychodzi mały chlebek, dlatego zwykle robię z podwójnej porcji. Można oczywiście zrobić chleb tylko z ziołami, nie każdy przecież lubi kminek. Jest równie dobry, chociaż smakuje inaczej. Smacznego! :)
Pysznie wygląda ten chlebek.
OdpowiedzUsuń