25 stycznia 2012

Murzynek

Ciasto łatwe do zrobienia, a ciągle bardzo smakuje, mimo tak wielu nowych ciekawych pokus. :)

składniki:
● 25 dag masła
● 1/2 szklanki mleka
● 1 i 1/2 szklanki cukru
● 4 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej (naturalnej albo zbożowej)
● 4 jajka
● szczypta soli
● 2 szklanki mąki
● 1 łyżka proszku do pieczenia
● aromat migdałowy
● wiórki kokosowe

sposób przygotowania:
1. W garnku zagotować mleko z cukrem, wsypać kakao lub kawę, mieszać do rozpuszczenia, dołożyć masło, rozpuścić, aż będzie gładkie. Odlać pół szklanki na polewę, resztę ostudzić.
2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać z ostudzoną masą, białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek.
4. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem albo wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 190-200°C.
5. Ostudzone ciasto polać lekko ciepłą polewą i posypać wiórkami kokosowymi (niekoniecznie).

Ciasto można upiec w formie kwadratowej o boku 20 cm, ale wychodzi dosyć wysokie (zdjęcie wersji kakaowej powyżej). Można też w dużej prostokątnej, wtedy wyjdzie takie (tu kawowe):



[szklanka to 250 ml, masło zawsze extra, natomiast mąka, jeśli nie zaznaczyłam inaczej, to szymanowska typ 480]

1 komentarz:

  1. ja robię murzynka dodając olej zamiast masła szybciej się robi i jest bardzo pyszny pozdraawiam serdecznie Basia

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)