27 stycznia 2012

Cebulaki

Szybkie pierogi z wkładką cebulową doskonale nadają się do piwa czy czerwonego barszczu. Ten przepis królował kiedyś na mniamie.

składniki:
● 25 dag sera twarogowego
● 15 dag masła
● ok. 25 dag mąki pszennej
● duża cebula albo i dwie
● sól
● pieprz



sposób przygotowania:
1. Twaróg rozdrobnić w palcach, dodać masło, mąkę i odrobinę soli, wyrobić na gładką masę dosypując mąkę w razie potrzeby. Schłodzić nieco.
2. Obrać i pokroić cebulę, najlepiej w grube półplasterki.
3. Ciasto rozwałkować, wykroić kółka. Uformować pierożki z cebulą w środku posypaną solą. Ułożyć na blaszce, posypać pieprzem.
4. Piec ok. pół godziny do zrumienienia.

Zajadać lekko przestudzone, bo cebula w środku jest bardzo gorąca i może parzyć. Smacznego!

Z tego ciasta można też zrobić ciasteczka lub paluszki (bez cebuli), trzeba je wtedy posypać grubą solą i pieprzem. Przegryzka gotowa.



[szklanka to 250 ml, masło zawsze extra, natomiast mąka, jeśli nie zaznaczyłam inaczej, to szymanowska typ 480]

2 komentarze:

  1. Pyszny przepis;-)
    Z pewnością z niego skorzystam.
    Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie, postaram się je zrobic sama kiedyś :>

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)