Szybkie pierogi z wkładką cebulową doskonale nadają się do piwa czy czerwonego barszczu. Ten przepis królował kiedyś na mniamie.
składniki:
● 25 dag sera twarogowego
● 15 dag masła
● ok. 25 dag mąki pszennej
● duża cebula albo i dwie
● duża cebula albo i dwie
● sól
● pieprz
sposób przygotowania:
1. Twaróg rozdrobnić w palcach, dodać masło, mąkę i odrobinę soli, wyrobić na gładką masę dosypując mąkę w razie potrzeby. Schłodzić nieco.
2. Obrać i pokroić cebulę, najlepiej w grube półplasterki.
3. Ciasto rozwałkować, wykroić kółka. Uformować pierożki z cebulą w środku posypaną solą. Ułożyć na blaszce, posypać pieprzem.
4. Piec ok. pół godziny do zrumienienia.
Zajadać lekko przestudzone, bo cebula w środku jest bardzo gorąca i może parzyć. Smacznego!
Z tego ciasta można też zrobić ciasteczka lub paluszki (bez cebuli), trzeba je wtedy posypać grubą solą i pieprzem. Przegryzka gotowa.
[szklanka to 250 ml, masło zawsze extra, natomiast mąka, jeśli nie zaznaczyłam inaczej, to szymanowska typ 480]
Pyszny przepis;-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością z niego skorzystam.
Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu.
Wyglądają smakowicie, postaram się je zrobic sama kiedyś :>
OdpowiedzUsuń