9 stycznia 2012

Bounty

Przypomniałam sobie o przepisie na słodycz podobną do batoników bounty, który podawany był kiedyś przez Linn na mniamowym forum. Roboty jest niewiele, a efekt bardzo pożądany:


składniki:
250 ml mleka
15 dag cukru (ok. 2/3 szklanki)
25 dag wiórków kokosowych
15 dag masła
15 dag herbatników (ok. 1 szklanki)
20 dag gorzkiej czekolady

sposób wykonania:
Mleko zagrzać z cukrem do rozpuszczenia, dodać wiórki, chwilę pogotować, odstawić. Dołożyć masło, mieszać, aż się rozpuści. Przestudzoną masę wymieszać ze zmielonymi w maszynce herbatnikami, przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, wyrównać powierzchnię.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki. Rozsmarować czekoladę równomiernie na masie. 
Schłodzić do zastygnięcia, pokroić.

Uwaga! Bardzo słodkie i uzależniające! Smacznego! :)

[szklanka to 250 ml, masła używam zawsze extra]

1 komentarz:

  1. Nigdy takich kwadracików nie jadłam ale wiórki kokosowe lubię więc warto zapamiętać ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta.
Proszę o nieskładanie mi życzeń świątecznych, bo świąt nie obchodzę, a inne uwagi najlepiej kierować na podanego maila, pocztę sprawdzam każdego dnia. Dziękuję! :)