składniki:
● 2,5 dag drożdży
● 1 szklanka wody
● 1 jajko
● 1/4 szklanki oliwy
● szczypta soli
● 1/4 szklanki cukru
● 4,5 szklanki mąki pszennej
● białko lub jajko do posmarowania (niekoniecznie, ale jest to wskazane)
sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować.
2. Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
3. Wyrobić ponownie, podzielić na 8 części, uformować wałki nieco grubsze pośrodku niż na końcach, spleść 2 poczwórne warkocze. (Można również podzielić ciasto na 6 części i spleść 2 zwykłe, potrójne warkocze.)
4. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym, roztrzepanym, jajkiem. Piec około 40 minut w temperaturze 190°C.
Sposób splatania
poczwórnego warkocza:
Sposób splatania
poczwórnego warkocza:
[szklanka to 250 ml, masło zawsze extra, natomiast mąka, jeśli nie zaznaczyłam inaczej, to szymanowska typ 480]
Aż tu mi pachnie i smakuje...
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńRewelacja !
Łatwo się robi i jest przepyszne !
Polecam szczerze.
W weekend robiłam je 2 razy...
Znikają w tempie zawrotnym.
Pozdrawiam serdecznie.
Też taką robię (chociaż daję 3 jajka), dodaję oleju rzepakowego. Jej zaletą jest to, że jest parve (można ją jeść z potrawami mięsnymi). Poza tym jest znacznie lżejsza niż robiona z masłem i mlekiem.
OdpowiedzUsuń