1 kwietnia 2012

Crumble z jabłkami

Szybkie ciasto dla początkujących, leniwych i zapracowanych, a właściwie i ci pracowici mogą sobie zrobić, nieprawdaż? Wymyślone zdaje się przez Amerykanów – oni lubią proste i słodkie wypieki. ;)
Crumble świetnie robi się z dziećmi w każdym wieku – młodsze mogą bawić się ciastem w trakcie wyrabiania, a dla starszych to po prostu łatwe zadanie dające sporą satysfakcję z samodzielnego wykonania.

składniki:
2-3 jabłka (lub inne owoce, które mamy pod ręką, byle nie za bardzo soczyste)
cynamon
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dag masła

sposób przygotowania:
1. Obrane i pokrojone jabłka włożyć do lekko natłuszczonej formy lub naczynia żaroodpornego. Posypać cynamonem.
2. Płatki, mąkę i cukry wymieszać w misce, rozdrobnić z masłem na kruszonkę.
3. Równomiernie posypać kruszonką jabłka.
4. Piec w temperaturze około 200 stopni do uzyskania złotego wierzchu.


Można podawać jeszcze ciepłe z lodami, bitą śmietaną albo bez dodatków. W każdej wersji deser jest pysznie słodki. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Chyba się skuszę, bo w domu akurat są wszystkie potrzebne składniki, a mam ochotę na coś słodkiego;-)
    Pozdrawiami życzę miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wysoce zmotywowania do nic nie robienia , więc przepis jest dla mnie (hura!) ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta.
Proszę o nieskładanie mi życzeń świątecznych, bo świąt nie obchodzę, a inne uwagi najlepiej kierować na podanego maila, pocztę sprawdzam każdego dnia. Dziękuję! :)