Mało kto nie lubi wafelków. Jednak smak tych sklepowych nie zawsze nas zadowala. A można bardzo łatwo zrobić sobie dowolną wersję smakową domowych wafli. Na początek proponuję kokosowe.
składniki:
● 1/2 szklanki mleka
● 2/3 szklanki cukru
● 1/2 szklanki wiórków kokosowych
● 20 dag masła
● 2 i pół szklanki mleka w proszku
● 5 dużych wafli (w sklepach dostępne są wafle różnych wielkości, lepiej mieć w zapasie więcej sztuk)
sposób przygotowania:
1. Podgrzać zwykłe mleko, rozpuścić w nim cukier, wsypać wiórki, gotować kilka minut mieszając.
2. Dołożyć masło, rozpuścić.
3. Nie podgrzewając wsypywać po trochu mleko w proszku, mieszać do połączenia się składników.
4. Smarować jeden wafel, przykrywać drugim, do wykorzystania masy kokosowej, na wierzchu ma być oczywiście wafel. Masę należy rozsmarowywać dość szybko, gdyż przestudzona ciężko poddaje się smarowaniu.
5. Delikatnie docisnąć, obciążyć i odstawić do przestygnięcia. Pokroić na dowolne kształty, schłodzić w lodówce w zamkniętym pojemniku.
2. Dołożyć masło, rozpuścić.
3. Nie podgrzewając wsypywać po trochu mleko w proszku, mieszać do połączenia się składników.
4. Smarować jeden wafel, przykrywać drugim, do wykorzystania masy kokosowej, na wierzchu ma być oczywiście wafel. Masę należy rozsmarowywać dość szybko, gdyż przestudzona ciężko poddaje się smarowaniu.
5. Delikatnie docisnąć, obciążyć i odstawić do przestygnięcia. Pokroić na dowolne kształty, schłodzić w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Mniam :). Zjadłabym takie domowe wafelki :). Te kupowane na wagę często są już przeleżałe i nie tak smaczne. Chętnie wypróbuję ten przepis :).
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie. Samodzielnie zrobione wafelki znacząco górują nad sklepowymi. :)
UsuńUwielbiam wszystko co kokosowe:)) Super blog!!!! Jest w nim wszystko co kocham... i robótki i książki i smakołyki:)) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMiło spotkać kolejną pokrewną duszę. :) Zapraszam częściej! Pozdrawiam również. :)
Usuń