Biszkopt do tortu zawsze robię bez proszku, zgodnie z zasadami sztuki. Natomiast ten z owocami jest już jakąś tam wariacją na temat biszkopta i może sobie zawierać proszek do pieczenia. Zapraszam więc na owocową delikatność!
● 4 jaja
● 4 czubate łyżki cukru
● 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
● 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
● szczypta soli
● drobne owoce (truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jeżyny)
● łyżka mąki do obtoczenia owoców
● cukier puder do posypania
● 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
● 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
● szczypta soli
● drobne owoce (truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jeżyny)
● łyżka mąki do obtoczenia owoców
● cukier puder do posypania
sposób przygotowania:
1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodać połowę cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru.
1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodać połowę cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem.
3. Delikatnie wymieszać białka z żółtkami, mąką i aromatem. Przełożyć do formy nasmarowanej tłuszczem albo wyłożonej pergaminem, na wierzchu ułożyć owoce obtoczone w mące pszennej.
4. Piec ok. 35-45 minut w temperaturze 190°C do uzyskania lekko złotego koloru. Jeszcze ciepły biszkopt posypać pudrem.
4. Piec ok. 35-45 minut w temperaturze 190°C do uzyskania lekko złotego koloru. Jeszcze ciepły biszkopt posypać pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)