14 kwietnia 2012

Wafle kokosowe

Mało kto nie lubi wafelków. Jednak smak tych sklepowych nie zawsze nas zadowala. A można bardzo łatwo zrobić sobie dowolną wersję smakową domowych wafli. Na początek proponuję kokosowe.

składniki:
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
20 dag masła
2 i pół szklanki mleka w proszku
5 dużych wafli (w sklepach dostępne są wafle różnych wielkości, lepiej mieć w zapasie więcej sztuk)

sposób przygotowania:
1. Podgrzać zwykłe mleko, rozpuścić w nim cukier, wsypać wiórki, gotować kilka minut mieszając.
2. Dołożyć masło, rozpuścić.
3. Nie podgrzewając wsypywać po trochu mleko w proszku, mieszać do połączenia się składników.
4. Smarować jeden wafel, przykrywać drugim, do wykorzystania masy kokosowej, na wierzchu ma być oczywiście wafel. Masę należy rozsmarowywać dość szybko, gdyż przestudzona ciężko poddaje się smarowaniu.
5. Delikatnie docisnąć, obciążyć i odstawić do przestygnięcia. Pokroić na dowolne kształty, schłodzić w lodówce w zamkniętym pojemniku.

4 komentarze:

  1. Mniam :). Zjadłabym takie domowe wafelki :). Te kupowane na wagę często są już przeleżałe i nie tak smaczne. Chętnie wypróbuję ten przepis :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie. Samodzielnie zrobione wafelki znacząco górują nad sklepowymi. :)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystko co kokosowe:)) Super blog!!!! Jest w nim wszystko co kocham... i robótki i książki i smakołyki:)) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło spotkać kolejną pokrewną duszę. :) Zapraszam częściej! Pozdrawiam również. :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)