Ciasto łatwe, z powszechnie dostępnych składników, doskonałe w każdej porze roku. Można je robić z jesiennych jabłek, przesmażonych na szybko, można z wcześniej przygotowanych przecierów jabłkowo-gruszkowych, można i ze świeżego rabarbaru, jak proponowała Ania w przepisie, którym się inspirowałam.
składniki:
kruche ciasto:
● 3 szklanki mąki
● szklanka cukru pudru
● 20 dag masła
● 4 żółtka
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 1 łyżeczka sody
● 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej własnej roboty, z przepisu Tarzynki)
nadzienie:
● jabłka, gruszki, rabarbar – co kto lubi
● odrobina cukru
● cynamon do smaku
● odrobina cukru
● cynamon do smaku
● trochę słodkiej bułki tartej (zmielonych herbatników)
słodka kołderka:
● 4-6 białek (często dokładam dodatkowo pozostałe po robieniu ciasteczek białka)
● 1 szklanka cukru (za każdym razem planuję zmniejszyć ilość cukru do połowy i zawsze zapominam)
sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, pokroić, rozgotować z cukrem, odparować nadmiar soku, dodać cynamon. Albo zetrzeć na tarce, jeśli są mniej soczyste. Można też wcześniej przygotować sobie w słoikach dżem jabłkowy, jabłkowo-gruszkowy lub inny ulubiony, np. z mandarynkami.
2. Składniki kruchego ciasta mieszamy, rozdrabniamy i wyrabiamy krótko, acz dokładnie. Odkładamy 1/4 ciasta.
3. Dużą formę wykładamy pergaminem i wypełniamy ciastem, rozkładając równomiernie na całej powierzchni – można pomóc sobie małym wałkiem. Dobrze jest ponakłuwać ciasto widelcem. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku, w 180 stopniach.
4. Z białek ubijamy pianę, dodając po trochu cukier.
5. Podpieczony spód posypujemy zmielonymi herbatnikami, potem rozkładamy jabłka i rozprowadzamy pianę. Wierzch dekorujemy odłożonym ciastem, uformowanym w kuleczki albo w paseczki, jak kto woli. Pieczemy do zrumienienia.
6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Takie ciasto z owocami można za każdym razem robić trochę inaczej, nie tylko zmieniając owoce, ale i dodając co kto lubi, np. wiórki kokosowe, migdały czy orzechy. Zachęcam do eksperymentowania. :)
trzeba spróbować:) na pewno pycha, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń