9 kwietnia 2012

Łatwe ciasto drożdżowe

Proste ciasto drożdżowe, niewymagające wyrabiania. Dawno temu ktoś zamieścił ten przepis na mniamie, ale niestety nie zapisałam sobie, kto. Może się przyzna. ;) Moja wersja jest z połowy porcji i, dodatkowo, z kruszonką.

składniki:
2,5 dag drożdży
2/3 szklanki cukru
10 dag masła
1 szklanka mleka
2 jaja
3 szklanki mąki (ok. 45-50 dag)
bakalie (namoczone i oprószone mąką rodzynki, skórka pomarańczowa)
cukier waniliowy

na kruszonkę:
5 dag masła
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta cynamonu

sposób przygotowania:
1. Masło rozpuścić i przestudzić.
2. Drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać dokładnie z cukrem, masłem i jajami. Odstawić na kilka godzin, nawet na całą noc.
3. Dodać mąkę, cukier waniliowy i bakalie, wymieszać łyżką. Przełożyć do dużej formy.
4. Rozetrzeć składniki kruszonki, posypać równomiernie ciasto.
5. Wstawić do zimnego piekarnika, żeby w trakcie nagrzewania drożdżówka urosła. Piec do zrumienienia wierzchu.


Ciasto jest bardzo smaczne, ale niestety szybko się starzeje. Raczej do wykorzystania w dniu pieczenia. Ale ja tak mam z większością drożdżówek, że wolę je świeże, więc każdy musi sam ocenić, czy następnego dnia też mu smakuje. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Hehee... U mnie nie miał by szans na zestarzenie .Kusisz przepisami i w końcu uda Ci się "zapędzić" mnie do kuchni ;)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie ciasto drożdżowe nie wie co to jutro ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)