Proste ciasto drożdżowe, niewymagające wyrabiania. Dawno temu ktoś zamieścił ten przepis na mniamie, ale niestety nie zapisałam sobie, kto. Może się przyzna. ;) Moja wersja jest z połowy porcji i, dodatkowo, z kruszonką.
● 2,5 dag drożdży
● 2/3 szklanki cukru
● 10 dag masła
● 1 szklanka mleka
● 2 jaja
● 3 szklanki mąki (ok. 45-50 dag)
● bakalie (namoczone i oprószone mąką rodzynki, skórka pomarańczowa)
● cukier waniliowy
na kruszonkę:
● 5 dag masła
● 1/2 szklanki mąki
● 1/4 szklanki cukru
● szczypta cynamonu
sposób przygotowania:
1. Masło rozpuścić i przestudzić.
2. Drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać dokładnie z cukrem, masłem i jajami. Odstawić na kilka godzin, nawet na całą noc.
3. Dodać mąkę, cukier waniliowy i bakalie, wymieszać łyżką. Przełożyć do dużej formy.
4. Rozetrzeć składniki kruszonki, posypać równomiernie ciasto.
5. Wstawić do zimnego piekarnika, żeby w trakcie nagrzewania drożdżówka urosła. Piec do zrumienienia wierzchu.
Ciasto jest bardzo smaczne, ale niestety szybko się starzeje. Raczej do wykorzystania w dniu pieczenia. Ale ja tak mam z większością drożdżówek, że wolę je świeże, więc każdy musi sam ocenić, czy następnego dnia też mu smakuje. Smacznego!
Hehee... U mnie nie miał by szans na zestarzenie .Kusisz przepisami i w końcu uda Ci się "zapędzić" mnie do kuchni ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
U mnie ciasto drożdżowe nie wie co to jutro ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam