25 marca 2012

Talarki z cukinii

Zamiast chipsów, popcornu czy innej takiej niezbyt zdrowej przegryzki można szybko i łatwo zrobić talarki z cukinii. Z zewnątrz chrupiące, w środku soczyste są doskonałą, lekką przekąską.

składniki:
młoda cukinia
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
sól lub ulubione zioła, np. czubryca










sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć, w razie potrzeby obrać, pokroić na plastry grubości około pół centymetra, obtoczyć w mące.
2. Smażyć krótko na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po przewróceniu na drugą stronę posolić odrobinę albo posypać ziołami.

Podawać jako samodzielną przegryzkę albo jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kocham cukinie w kazdej postaci! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne przepisy ! Dzieki za podzielenie sie z nami,
    Grzybek i Rogaliki wodne wyladowaly w spisie moich ulubionych przepisow! Tez je pamietam z dziecinstwa...
    Moc pozdrowien z Florydy!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta.
Proszę o nieskładanie mi życzeń świątecznych, bo świąt nie obchodzę, a inne uwagi najlepiej kierować na podanego maila, pocztę sprawdzam każdego dnia. Dziękuję! :)