Moje ulubione owsianki, chociaż rzadko je robię – mają sporo kalorii. ;)
Jeśli ktoś woli mało słodkie – zapraszam tutaj.
Jeśli ktoś woli mało słodkie – zapraszam tutaj.
● 10 dag miękkiego masła
● 10 dag cukru brązowego
(najlepiej dark muscovado)
● 5 dag cukru kryształu
● 1 jajko
● aromat waniliowy
● 12,5 dag mąki pszennej
(lub ryżowej, gryczanej albo mieszanej)
● 1 łyżka mleka
● po pół łyżeczki sody
oczyszczonej, proszku do pieczenia i soli
● 15 dag płatków owsianych
błyskawicznych
● 1 łyżeczka suszonej
startej skórki pomarańczowej lub cytrynowej (opcjonalnie)
● dowolne bakalie i ziarna
(rodzynki, żurawiny, słonecznik, sezam itp.)
sposób przygotowania:
1. Utrzeć masło z cukrem brązowym i kryształem. Pod koniec ucierania dodać jajko i aromat.
2. Wymieszać mąkę z proszkiem i solą, a sodę rozpuścić w mleku. Połączyć mąkę i sodę z puszystą masą maślaną, wymieszać. Dołożyć płatki, skórkę cytrynową i na końcu ziarenka. Wymieszać dokładnie łyżką.
3. Wykładać na pergamin przy pomocy dwóch łyżeczek małe porcje ciasta (najwyżej po pół łyżeczki) w dość dużej odległości od siebie, lekko spłaszczać. Wychodzi ok. 100 ciasteczek.
4. Piec w temperaturze 170°C kilkanaście minut, do zrumienienia. Zdejmować z blachy ciepłe, studzić na kratce.
Po konsumpcji najlepiej zapewnić sobie jakiś ruch, żeby spalić nadmiar kalorii, zanim odłoży się tam, gdzie nie powinien.
Smacznego!
Wyglądają smakowicie, szukam właśnie takiego przepisu, mam nadzieję ,że moje będę równie smakowicie wyglądać ,no i smakowo będę takie jak sobie myślę ,że będą ;-)
OdpowiedzUsuń