21 lipca 2013

Dżem agrestowy

To już ostatnia chwila na wykorzystanie agrestu. Wprawdzie najlepszy jest taki lekko niedojrzały, twardawy, ale i z bardziej miękkiego można zrobić fajny dżemik. Wychodzi bardzo dobry, słodko-kwaskowy. Chociaż właściwie nie jest to przepis, bo składniki ma tak proste, że trudno nazwać to recepturą.

składniki: 
● 1,40 kg obranego agrestu
● 50 dag cukru






sposób przygotowania:  
1. Agrest umyć i zasypać cukrem. Najlepiej odstawić na kilka godzin, żeby puścił sok.
2. Gotować do uzyskania odpowiedniej, dość gęstej konsystencji. 
3. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i studzić pod kocykiem.

Tym razem będzie bez zdjęcia słoiczków, bo brakło mi tuszu, żeby zrobić naklejki. Musicie uwierzyć na słowo, że wyszły 3 słoiczki po 320 ml. Byłyby cztery, ale jakoś w procesie produkcji część się ulotniła. ;) Jest to dżem dla miłośników przetworów z małymi pesteczkami. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam dżemy, agrestowego jeszcze nie jadłam, ale muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. @W tym roku nie robiłam dżemu z agrestu, gdyż jeszcze mam z ubiegłych lat, ale zrobiłam tym razem przecier agrestowo porzeczkowy do słoiczków na zimę. Fajna rzecz.)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię kwaśne dżemy, więc myślę, że agrestowy, własnej produkcji, przypadnie mi do gustu. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam świetny do naleśników.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta.
Proszę o nieskładanie mi życzeń świątecznych, bo świąt nie obchodzę, a inne uwagi najlepiej kierować na podanego maila, pocztę sprawdzam każdego dnia. Dziękuję! :)