8 maja 2012

Syrop z mniszka

Smaczny, zdrowy syrop wzmacniający organizm, o konsystencji miodu. Staram się zrobić co roku kilka słoiczków, żeby zimą było czym się ratować przy przeziębieniu. Można go dodawać do herbaty, pić jako napój rozcieńczony wodą albo, jeśli konsystencja pozwala, smarować nim pieczywo.

składniki:
ok. 350-400 rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyg) zbieranych w maju
1 l zimnej, przegotowanej wody
1 cytryna
1 kg cukru



sposób przygotowania:
1. Kwiaty opłukać i zalać wodą, odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.
2. Gotować 20 minut; pod koniec gotowania dodać wyszorowaną, wyparzoną i pokrojoną w plasterki (razem ze skórką) cytrynę. Przykryć garnek, odstawić na dobę.
3. Odcedzić przez gęste sito albo gazę wyciskając dokładnie resztki kwiatów.
4. Do uzyskanego soku wsypać cukier i gotować, mieszając od czasu do czasu (co najmniej godzinę, a czasem i dwie). Syrop powinien mieć konsystencję miodu.
5. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia pod kocyk.

[Przepis pochodzi z jakiegoś starego numeru Poradnika domowego.]

Z robieniem syropu trzeba się spieszyć, zanim mlecze zmienią się w dmuchawce.

1 komentarz:

  1. Dzięki za ten wpis - od jakiegoś czasu bezskutecznie szukałam w moich karteluszkach proporcji. Mogę jutro robić!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta.
Proszę o nieskładanie mi życzeń świątecznych, bo świąt nie obchodzę, a inne uwagi najlepiej kierować na podanego maila, pocztę sprawdzam każdego dnia. Dziękuję! :)