2 grudnia 2012

Ciasteczka orzechowe

Proste, łatwe, mocno orzechowe, słodkie ciasteczka. Szybko się je zagniata, raz dwa formuje i krótko piecze. A potem tylko jedzenie, od którego trudno się powstrzymać.

składniki:
● 20 dag mąki
● 20 dag cukru pudru
● 20 dag mielonych orzechów (włoskie, laskowe)
● 10 dag masła
● 4 żółtka
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2 łyżeczki cukru waniliowego

sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Dokładamy żółtka i zimne masło. Wyrabiamy krótko na jednolitą masę. W razie potrzeby można schłodzić w lodówce.
2. Formować w dłoniach spłaszczone kuleczki, wyciskać paski widelcem. Albo zrobić dowolne wzorki, jeśli ktoś lubi się bawić.
3. Ułożone na papierze do pieczenia ciasteczka piec kilkanaście minut, do lekkiego zrumienienia, w 180 stopniach.
4. Po ostygnięciu przechowywać w puszce. Ale niedługo. ;)

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Orzechowym ciasteczkom mówimy TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłabym się - ale ten straszny smok nad nimi :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, wystarczy rzucić mu kilka dla odwrócenia uwagi. :)

      Usuń
  3. Właśnie się nimi zajadam :D
    Chyba dodałam trochę za dużo mąki, bo ciasto mi się trochę kruszyło, ale i tak są przepyszne! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)