14 lutego 2013

Kruche ciasteczka migdałowe

Dawniej robiłam je w formie niewielkich rogalików, teraz tworzę różne kształty, w zależności od czasu, ochoty czy nastroju chwili. Zdarza mi się robić z podwójnej porcji, wtedy na nieco dłużej wystarczają.

składniki:
2 szklanki mąki (30 dag)
2 łyżeczki cukru waniliowego
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru (ok. 5-6 dag)
10 dag zmielonych migdałów bez skórki (można zamienić na orzechy laskowe czy włoskie albo po połowie migdały i orzechy)
jeszcze trochę cukru pudru do posypania

sposób przygotowania:
1. Połączyć suche składniki, dodać zimne masło, zagnieść szybko ciasto. W razie potrzeby schłodzić w lodówce.
2. Formować niezbyt grube wałeczki, wyginać w kształt niewielkiego rogalika albo dowolny inny, jaki nam wyobraźnia podpowie. Układać na papierze do pieczenia.
3. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Jeszcze gorące posypać pudrem.



Smacznego! :)

2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta.
Proszę o nieskładanie mi życzeń świątecznych, bo świąt nie obchodzę, a inne uwagi najlepiej kierować na podanego maila, pocztę sprawdzam każdego dnia. Dziękuję! :)