Dawniej robiłam je w formie niewielkich rogalików, teraz tworzę różne kształty, w zależności od czasu, ochoty czy nastroju chwili. Zdarza mi się robić z podwójnej porcji, wtedy na nieco dłużej wystarczają.
● 2 łyżeczki cukru waniliowego
● 20 dag masła
● 1/2 szklanki cukru pudru (ok. 5-6 dag)
● 10 dag zmielonych migdałów bez skórki (można zamienić na orzechy laskowe czy włoskie albo po połowie migdały i orzechy)
● jeszcze trochę cukru pudru do posypania
sposób przygotowania:
1. Połączyć suche składniki, dodać zimne masło, zagnieść szybko ciasto. W razie potrzeby schłodzić w lodówce.
sposób przygotowania:
1. Połączyć suche składniki, dodać zimne masło, zagnieść szybko ciasto. W razie potrzeby schłodzić w lodówce.
2. Formować niezbyt grube wałeczki, wyginać w kształt niewielkiego rogalika albo dowolny inny, jaki nam wyobraźnia podpowie. Układać na papierze do pieczenia.
Proszę o porcyjkę ;)
OdpowiedzUsuńMmmm... pyszności :)
OdpowiedzUsuń