18 października 2012

Marmolada wieloowocowa

Lubię jesienne przetworowanie. Właściwie każdy jego moment: krojenie owoców czy warzyw, gotowanie, doprawianie, opatulanie słoiczków kocykiem, a na koniec naklejanie etykiet i upychanie w przepełnionych szafkach i na piwnicznych półkach. Jednym z owocowych przetworów, które od lat trwają w domowym repertuarze, jest marmolada z jabłek, gruszek i śliwek.

składniki: 
1 kg wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek) 
1 kg obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek (antonówki lub renety) 
1 kg obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych gruszek 
1 kg cukru (albo mniej, jeśli owoce są mocno dojrzałe)
●  sok z jednej cytryny

sposób przygotowania: 
1. Owoce pokroić, włożyć do dużego garnka, wymieszać z sokiem z cytryny. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż się rozgotują (w razie potrzeby podlać odrobiną wody). Lekko przestudzić, zmiksować.
2. Wsypać cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu, często mieszając, do zgęstnienia marmolady (trwa to niestety ok. 2,5-3 godziny, ale można smażyć na raty. Szybciej zgęstnieje z mniejszej porcji naraz i w szerszym garnku). 
3. Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i włożyć pod kocyk, żeby powoli ostygła.

W tym roku nie mam do dyspozycji blendera, więc nie zrobiłam marmolady, ale dżem. Owoce zasypałam cukrem i zostawiłam na kilka godzin. Tak wyglądały rankiem, po spędzeniu nocy pod cukrową kołderką:


Potem pogotowałam do uzyskania fajnej dżemowej konsystencji. Wyszło mi 7 słoiczków po 400 ml pysznego dżemu. Czego i wam życzę. :)

5 komentarzy:

  1. Ojejciu, mniamci, miamci :) ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię Nutinko jesienne przetworowanie. Kradnę na nie czas, zarywam noce, bo... tak naprawdę powinnam sobie pewnie odpuścić. Smakowicie ten dżemik wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Naklejki swojej roboty? Mam ochotę na marmeladkę, oj mam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, robię sobie naklejki. :) A marmoladka prosta w robocie i mało absorbująca.

      Usuń
    2. Właśnie córka podpytuje na FB, co zrobić z kwaśnych jabłek ;) Dałam link do Twojej marmolady.

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)