Lubię przygotować trochę zapasów, kiedy warzywa są jeszcze ładne i niedrogie, dla urozmaicenia zimowych potraw. Jednym z moich sposobów zatrzymania witamin we własnej kuchni jest sos na bazie pomidorów.
Z poniższych proporcji wychodzą ponad 4 litry sosu. Wystarczy na całą zimę.
składniki (waga po obraniu):
● 3,5 kg pomidorów
● 1 kg cebuli
● 1,5 kg cukinii
● 25 dag antonówek
● 4 łyżki soli
● 2 łyżki cukru (do bardzo kwaśnych pomidorów, przy słodszych lepiej dawać po trochu i próbować)
● po łyżeczce: pieprzu czarnego, papryki słodkiej, tymianku, cząbru
● po 1/2 łyżeczki: rozmarynu, mięty
● 1/4 szklanki oliwy
sposób przygotowania:
1. Pomidory rozgotować, zmiksować, przetrzeć przez sito.
2. Cebulę, cukinię i jabłka obrać i pokroić. Gotować z przetartymi pomidorami, mieszając od czasu do czasu (ok. 2 godzin). Przestudzić, zmiksować.
3. Dodać sól, cukier i przyprawy (ostrożnie z tymi ostrymi, lepiej na początek wsypać mniej niż za dużo) wraz z oliwą (ilość i rodzaj przypraw można dostosować do własnych upodobań). Zagotować, a w razie potrzeby nieco odparować.
4. Gorący sos przekładać do wyparzonych słoiczków i zawinąć w kocyk do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)