21 października 2012

Sos głównie pomidorowy

Lubię przygotować trochę zapasów, kiedy warzywa są jeszcze ładne i niedrogie, dla urozmaicenia zimowych potraw. Jednym z moich sposobów zatrzymania witamin we własnej kuchni jest sos na bazie pomidorów.
Z poniższych proporcji wychodzą ponad 4 litry sosu. Wystarczy na całą zimę.

składniki (waga po obraniu):
3,5 kg pomidorów
1 kg cebuli
1,5 kg cukinii
25 dag antonówek

● 4 łyżki soli
2 łyżki cukru (do bardzo kwaśnych pomidorów, przy słodszych lepiej dawać po trochu i próbować)
po łyżeczce: pieprzu czarnego, papryki słodkiej, tymianku, cząbru
po 1/2 łyżeczki: rozmarynu, mięty
1/4 szklanki oliwy

sposób przygotowania:
1. Pomidory rozgotować, zmiksować, przetrzeć przez sito.
2. Cebulę, cukinię i jabłka obrać i pokroić. Gotować z przetartymi pomidorami, mieszając od czasu do czasu (ok. 2 godzin). Przestudzić, zmiksować.
3. Dodać sól, cukier i przyprawy (ostrożnie z tymi ostrymi, lepiej na początek wsypać mniej niż za dużo) wraz z oliwą (ilość i rodzaj przypraw można dostosować do własnych upodobań). Zagotować, a w razie potrzeby nieco odparować.
4. Gorący sos przekładać do wyparzonych słoiczków i zawinąć w kocyk do ostudzenia.

Sos można przed podaniem wzbogacić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przesmażoną kiełbasą albo wędzonym boczkiem. Do makaronu pasuje posypany startym żółtym serem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta.
Proszę o nieskładanie mi życzeń świątecznych, bo świąt nie obchodzę, a inne uwagi najlepiej kierować na podanego maila, pocztę sprawdzam każdego dnia. Dziękuję! :)