W chłodne dni przychodzi nieraz ochota na coś smacznego, pachnącego i delikatnego. Wtedy robię lekko słodkie, maślane ciasto drożdżowe, które można jeść samo albo posmarowane masłem czy dżemem. Doskonale smakuje popijane mlekiem lub kakao. Zapraszam na energetyczną drożdżówkę. :)
składniki:
● 3 szklanki mąki pszennej
● 2,5 dag drożdży
● 3/4 szklanki mleka
● 1 jajko
● 1 żółtko
● 10 dag miękkiego masła
● 1/4 szklanki cukru
● szczypta soli
● do posmarowania 1 białko
● do posypania dowolna kruszonka
sposób przygotowania:
1. Z części mleka, łyżki mąki, łyżeczki cukru i drożdży sporządzić rozczyn. Odstawić do podrośnięcia.
2. Wymieszać pozostałe składniki i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na trzy części, uformować wałki nieco dłuższe niż forma, w której drożdżówka będzie się piekła i spleść z nich warkocz. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia.
4. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem, posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
5. Piec w 190 stopniach do zrumienienia.
5. Piec w 190 stopniach do zrumienienia.
Zamiast jednej dużej buły można uformować małe maślane bułeczki. Też są pyszne i można nimi obdzielić grono małych łasuchów. Smacznego! :)
Jaaaaaa... Już od dłuższego czasu chodzi za mną taka domowa, cieplutka drożdżówka z kruszonką:) aż mi ślinka cieknie. Zmuszona jestem wypróbować Twój przepis, bo ja mam kilka, ale są kiepskie, a poza tym to moje ulubione ciasto mojego chłopaka i na pewno będzie zachwycony:)
OdpowiedzUsuńMniam.....
OdpowiedzUsuńŚłinka cieknie a ja na diecie:D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Domowa drożdżówka to szczyt radości!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
wygląda zjawiskowo. Żałuję że nie znalazłam tego przepisu wcześniej!!
OdpowiedzUsuńNadrobisz. ;) A chałkę widziałaś? http://danutinka.blogspot.com/2012/01/chaka.html
Usuń