25 stycznia 2018

Ciasteczka piernikowe

Kruche i delikatne – idealne połączenie w ciasteczkach bez glutenu.


składniki:
● 3 szklanki mąki (w dowolnych proporcjach ryżowej i kukurydzianej, można też użyć mąki z amarantusa)
● 4/5 szklanki cukru pudru
● 1 łyżeczka sody
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 2 łyżeczki przyprawy do piernika (albo chociaż cynamonu i imbiru)
● 20 dag masła
● 1 duże jajko
● 2 łyżki miodu

sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki wymieszać, posiekać z masłem, dodać jajko i miód. Zagnieść, aż masa będzie jednolita, wstawić do lodówki na godzinę.
2. Rozwałkować podsypując odrobiną mąki na grubość 2-3 mm (według upodobań). Wycinać foremką dowolne kształty.
3. Piec kilkanaście minut w 180 stopniach C.


1 komentarz:

  1. Wyglądają naprawdę przepysznie <3
    Pozdrawiam!
    https://loony-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)