8 marca 2015

Ciasteczka kokosowe bezglutenowe

Kruche i delikatne - idealne połączenie w ciasteczkach bez glutenu.

składniki:
● 2 szklanki mąki ryżowej lub gryczanej (lub pół na pół)
● 3/4 szklanka cukru pudru (ok. 10 dag)
● 1 łyżeczka sody
● 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok 5 dag )
● 15 dag masła
● 1 duże jajko
● dowolny aromat

sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki wymieszać, posiekać z masłem, dodać jajko. Zagnieść, aż masa będzie jednolita, wstawić do lodówki na godzinę.
2. Rozwałkować podsypując odrobiną mąki na grubość 2-3 mm (według upodobań). Wycinać foremką dowolne kształty.
3. Piec kilkanaście minut w 180 stopniach C.

2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta.
Proszę o nieskładanie mi życzeń świątecznych, bo świąt nie obchodzę, a inne uwagi najlepiej kierować na podanego maila, pocztę sprawdzam każdego dnia. Dziękuję! :)