Zrobiła je Aga, pierwszy raz jako niespodziankę. I przepadliśmy. Teraz musi robić regularnie i dość często. ;)
składniki:
● 2 szklanki mąki (używam orkiszowej typ 550)
● 15 dag masła extra
● 1 jajko
● 2 dag drożdży
● 1 łyżeczka cukru
● kminek i/lub gruba sól
● jogurt naturalny
● 1 jajko do posmarowania
sposób przygotowania:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wymieszać mąkę, jajo, masło i drożdże, zagnieść ciasto w razie potrzeby dodając odrobinę jogurtu.
2. Ciasto rozwałkować dosyć cienko, podsypując mąką, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i solą, pokroić na wąskie paski dowolnej długości.
3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można ciasno – rosną w górę). Piec w temperaturze 190 stopni kilkanaście minut na lekko złoty kolor.
uwielbiam te ciastka. DO barszczyku czerwonego i tak luzem :D teraz będę mogła upiec :))
OdpowiedzUsuńPokochaliśmy je od pierwszego kęsa. Zwłaszcza że pierwszy raz upieczone musiały przeleżeć do następnego dnia, by zrobić duże wejście. Nie lubimy aż takich ograniczeń. ;)
Usuń