28 lipca 2012

Ciasto drożdżowe z owocami

Najłatwiejsze drożdżowe, wystarczy wyrobić łyżką. Znika zaraz po upieczeniu.

składniki:
● 1/2 szklanki mleka
● 1/3 szklanki cukru
● 12,5 dag margaryny lub masła
● 2 szklanki mąki
● szczypta soli
● cukier waniliowy (16 g)
● 5 dag drożdży
● 1 jajko
● 1 żółtko
● dowolne owoce (czereśnie, wiśnie, truskawki, morele, śliwki)

sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli.
2. Mleko, masło i cukier zagotować, od razu zalać mąkę i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
3. Dodać połowę cukru waniliowego, drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i żółtko, wyrobić (można łyżką). Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Czekać mniej więcej godzinę, aż wyrośnie.
4. Ułożyć owoce (można też posypać je kruszonką, ale nie jest to konieczne). Oprószyć resztą cukru waniliowego.
5. Piec ok. 40 minut w temperaturze 190°C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz dotyczący posta. Komentarze zawierające linki promujące inne strony nie będą zatwierdzane.
Dziękuję! :)