Bardzo proste, bardzo smaczne i bardzo uzależniające bułeczki. W sezonie robię je z owocami, poza sezonem z dowolnym nadzieniem o w miarę stałej konsystencji – z marmoladą, dżemem, nutellą, nadzieniem orzechowym.
składniki:
● 20 dag mąki pszennej
● 5 dag cukru
● 3 dag masła
● 1/4 szklanki mleka
● 1 jajko
● 2,5 dag drożdży
● 1 łyżeczka cukru waniliowego
● szczypta soli
● mąka do podsypania przy wałkowaniu
dowolne owoce (morele, borówki amerykańskie, wiśnie, jabłka) lub nadzienie orzechowe:
● 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
● łyżka skórki pomarańczowej
● 2 łyżki rodzynek
● 2 łyżeczki cukru
● 1 łyżeczka cukru waniliowego
● 5 dag śmietany (22%)
sposób przygotowania:
1. Ze świeżych drożdży sporządzić rozczyn mieszając je z niecałą łyżeczką cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać. Dodać jajko, ciepłe masło, mleko i rozczyn, wyrobić łyżką. Odstawić, aż ciasto podwoi objętość.
3. Przygotować nadzienie.
4. Na stolnicę wysypać nieco mąki, powtórnie wyrobić wyrośnięte ciasto. Podzielić na 8 części (albo na 16 czy 32, jeśli chcemy bardzo małe bułeczki), rozwałkować podsypując odrobiną mąki. Na każdym placuszku ułożyć owoce lub rozsmarować nadzienie zostawiając co najmniej centymetr brzegu. Zwinąć w ruloniki podwijając krótsze brzegi jak w krokietach z naleśników. Kłaść podwiniętą stroną do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem waniliowym, ale nie jest to konieczne.
5. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Raz wykonane będą domagać się kolejnego robienia i wypróbowywania różnego nadzienia. Smacznego!
Częstuję się jedną bułeczką:) Pysznie tu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Superowe te bułeczki;) napewno w najbliższym czasie je wypróbuje. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńPs.Będę do Ciebie zaglądać bo fajne rzeczy robisz;)
Zapraszam do siebie http://drutomania.blogspot.com/